11 November 2009

14 Kasım: Kadın gözüyle

Bu Cumartesi film izleme etkinliğimizi saat 19:00’a aldık. Yani, artık “Cumartesi daha erken saatte gelemiyorum,” diyenlerin de bir bahanesi kalmadı :))

Bu haftasonu, Necati’nin yokluğunu fırsat bilip, biraz da kadın gözünden, kadınların çektiği belgeselleri izleyelim dedik! Şaka bir yana, ne zamandır “Metamorfoz”u birlikte seyredelim diye istekler alıyorduk.

Tecavüze uğramış dört kadının hikayesini, Yunan mitolojisinden hepimizin bildiği mitlerle ilişkilendirerek anlatan “Metamorfoz”, deyim yerindeyse ‘ezber bozan’, çok yönlü okumalara, yorumlara açık, erkek egemen kültürün bize öğrettiği kalıpları başarıyla sorgulayan bir film. Aynı zamanda yalnızca konusuyla değil, görselliğiyle de önem taşıyan yaratıcı bir belgesel: İsrailli yönetmen, Netalie Braun görselleştirilmesi hayli zor olan kurbanların gerçek hayat öykülerini, şaşırtıcı mizansenler, yaratıcı metaforlar ve stüdyo çekimleriyle sinematografik bir şölene dönüştürmeyi başarmış.

İsterseniz, tüm bunları filmden sonra sevgili Ayşe’nin bizim için demlediği sıcacık çayları içerken tartışalım, ne dersiniz?

Ayrıca ek olarak:

* WOW Women of the World (1975, 10’): ABD’li tanınmış animatör Faith Hubley, feminist bir bakış açısından dünya tarihini (özellikleri kadınların tarihini) yorumluyor.

* Four (Styri, 2008, 15’): Slovakyalı genç bir sinemacının, Ivana Sebestova’nın elinden çıkma bu animasyonda dört kadının kesişen hikayesini izliyoruz. Olaylar 1937 yazında geçiyor…

Görüşmek üzere!


Emel



yer: Rengahenk Sanatevi
tarih: 14 Kasım C.tesi, 19:00 - 21:30
adres: İstiklal cad. Olivio Han Sokak Olivio Han No:5 Kat:2, Beyoğlu
(St. Antuan Kilisesi'nin karşısındaki Barselona Pastanesi'nin bulunduğu sokak. 5-10 m içeride soldaki apartman.)
Googlemap: >>>

No comments:

Post a Comment