10 September 2009

12 Eylül: Militarizm ve sinema

Sıradaki film izleme/tartışma seansımız, 12 Eylül C.tesi 16:00'da, Beyoğlu'ndaki Rengahenk Sanatevi'nde... (Mekan adresi ve tarifi en altta.)

Temamızı ise, günün anlam ve önemine binaen, ayrıca son günlerin malum sloganına ithafen "güçlü ordu" olarak belirledik... Biliyorsunuz ordumuz, -nazar değmesin- dünyanın en büyük ordularından biri; fakat memleketin en büyük metropolünün sakinlerinin bir yağmurla telef olmasını engellemeye yetmiyor bu "gücümüz"... Ordu güçlü olunca kim ne kazanıyor, biz ne kaybediyoruz, en azından sinema -özellikle belgeselciler ve animasyoncular- bu konuda ne düşünmüş, orduya nasıl bakmış?.. Bu konulara, çok bilinen klasiklerin penceresinden değil, alternatif filmlerin gözünden bakalım diyoruz. Örneğin:

* Leni Riefenstahl, Alman ordusunun II. DS'ndan hemen önceki ihtişamını gösteren "Tag der Freiheit - Unsere Wehrmacht" (1935, 17') adlı kısa filminde militarist estetiğin âlâsına imza atıyor.

* Belçikalı animasyon ustası Raoul Servais "Chromophobia"de (1966, 10'), askerlerin işgal edip bütün "renk"lerine el koyduğu bir köyün hikayesini anlatıyor.

* "Munro" (1961, 8' 30"). Gene Deitch'in vaktinde animasyon Oscar'ı kazanmış olan bu filminde, yanlışlıkla asker celbi gelip de Amerikan ordusuna katılmak zorunda kalan 4 yaşındaki bir afacanın "askerlik" maceralarını izliyoruz.

* Polonya animasyon sinemasının genç dahilerinden Tomasz Baginski'den "Fallen Art" (2004, 5') adlı film, yine gariban bir askerin hikayesini aktarıyor.

* ABD'deki belli başlı hemen tüm "kurumlar" hakkında filmler yapmış olan Frederick Wiseman'la da hafiften tanışmak açısından, "Manoeuvre" (1979, 114') adlı filminden bir bölüm izleyebiliriz. Vietnam'dan yeni çıkmış olan ABD ordusunun, Almanya'nın kırsalında bu sefer NATO operasyonlarına hazırlanırkenki hallerini gösteriyor, film.

* "The Atomic Cafe" (1982, 86') Soğuk savaş dönemininin ABD menşeili propaganda filmlerinden oluşturulmuş ürkütücü, bugünden bakınca bir o kadar da komik bir film. İsteğe göre, en azından kısa bölümler izlenebilir.

* "Religulous" (2008, 101'), Larry Charles imzalı bu "komedi-belgesel"de ünlü komedyen Bill Maher, bir çok dinsel merkezi dolaşıp inançlı insanlarla konuşuyor ve ortaya hayli komik bir 'Michael Moore ekolu filmi' çıkarıyor. Ramazan münasebetiyle...

Vakit durumuna göre, bazı filmler önümüzdeki izlemelere de kalabilir.

yer: Rengahenk Sanatevi
tarih: 12 Eylül C.tesi, 16:00 - 19:00
adres: İstiklal cad. Olivio han geçidi Sokak Olivio Han No:5 Kat:2, Beyoğlu
(St. Antuan Kilisesi'nin karşısındaki Barselona Pastanesi'nin bulunduğu sokak. 5-10 m içeride soldaki apartman.) Googlemap: >>>

No comments:

Post a Comment